Kamin & sotning
För dig som har kamin kommer här några saker som man behöver ha på koll när det gäller sotning, brandskyddskontroll och eldning.
Det är Värmdö sotningsdistrikt som sköter sotningen för vår förening. Utgångspunkten för sotningen i föreningen är att vi ”trivseleldar”. Ett riktmärke för detta är att det går åt mindre än 1,5 kubik ved per år. Sotning ska då ske vart tredje år.
Använder man kaminen som huvudsaklig värmekälla måste sotning ske varje år. Att elda så mycket är dock inte särskilt klokt, framför allt av miljöskäl men också för att det är ineffektivt eftersom installationen inte är avsedd för detta.
Om man inte eldar alls behövs ingen sotning. Det måste man i så fall anmäla. Om man sedan börjar elda igen måste man även anmäla detta.
Att tänka på vid in- och utflyttning
Värmdö sotningsdistrikt har ett manuellt register så både in- och utflyttning och ändring av till exempel mejladress sker inte automatiskt utan man måste själv anmäla detta. Kontaktuppgifter finns på deras hemsida.
Att tänka på i samband med sotning
Information om tid för sotning skickas via mejl.
Du behöver inte vara hemma men sotaren måste få tillträde till lägenheten genom en granne eller på annat sätt. Meddela i så fall Värmdösot så att sotaren vet om detta.
Du kan boka om sotningen men då kan det tillkomma en extra avgift eftersom sotningen inte kan ske samtidigt med övriga lägenheter.
Mer information om vad man behöver förbereda inför sotningen finns på deras hemsida.
Att tänka på vid brandskyddskontroll
Brandskyddskontrollen är lagstadgad och ska ske vart sjätte år förutsatt att kaminen bara används för trivseleldning. Kontrollen utförs av behörig personal på sotningsdistriktet och bokning sker på samma sätt som för sotning.
Om man inte eldar alls kan man avboka brandskyddskontrollen. Det innebär i så fall att man får eldningsförbud. För att få börja elda igen måste man beställa en kontroll.
Att tänka på vid eldning
Det finns bra och mindre bra sätt att elda på, inte minst med hänsyn till miljön men också med tanke på kamin, skorsten och vedförbrukning.
Om man inte har uppdaterat sina kunskaper på det här området på senare år finns det anledning att göra det. Man behöver till exempel känna till att det är effektivare att tända en brasa ”uppifrån” i stället för ”nerifrån”.